Tuesday, May 26, 2009

Kalaulah aku... Dia

Salam Sejahtera...

Diri ini sudah biasa menjadi pendengar masalah kawan-kawan rapat.... dan adakalanya aku sendiri yang menawarkan diri untuk mendengar masalah mereka... Seronok! Kerana aku kira dengan ini, aku boleh menjadi lebih MATANG dan BERDIKARI menghadapi segala masalah mendatang di hari muka.

Menghadapi hamba Allah yang kreatif ataupun tersalah menggunakan kekreativitiannya mungkin menimbulkan rasa jelik di sanubari. Tapi menurut sumber yang autoritatif dan imperikal, unsur-unsur similariti tidak patut digunakan untuk mengahadapi perkara-perkara seperti ini...bagi mengelakkan kita kelihatan persis seperti entiti itu.

Tindakan komparatif perlu dilakukan seolah-olah kita duduk di hadapan cermin... bagi menilai pro dan kontra sesuatu tindakan sebelum kita menghighlightkan tindakan entiti di hadapan kita.

Sinikalnya, bak kata sahabat aku... "kalaulah aku...dia, tentu dah bertimbun hasil tulisan aku dalam sejarah penulisan ku" ... sebab........ dot dot dot.......

~ yoe menulis sambil cuba memengertikan kata-kata sahabatku itu... sebenarnya aku sudah lama faham dan akan terus memahami...

16 comments:

zoncapriku said...

mmg hakim debat...keles ayat ko...still lg terngiang2 memori kt UTM..hehhehe

Rahyla Rahmat said...

wow...bestnyer entry ni yoe yie...
tapi...kadang2, kiter boleh melepaskan rasa sedey, kecewa, kecik hati kita melalui penulisan...
dan ada kalanya...itu lebey baik daripada kita membuat dosa seperti dot dot dot...hikhikhik :P

~yla yang tidak matang...

♥ v 3 r m i L i 0 n ♥ said...

azrul..bg email blogspot ni, kak zila nak invite..sebab nak set private

azrullokman said...

nicky: over la ko...biasa2 jer...

yla: betul tu yla...tp org kata jgn la menyalahgunakan ruang dan kemajuan teknologi yg kita peroleh untuk melukakan hati sesiapapun...mmg bkita berhak untuk meluahkan atau melampias waima apa pon perasaan kita...tp biarlah dgn bijaksana..

sis zieyla: nak invite n set private?? wah mcmane tuh....

~ yoe yang biasa2... yang berpesan kepada diri sendiri agar bertindak dgn akal bukan hati...

Rahyla Rahmat said...

betul tew...kerana...penulisan dan kata-kata lebey tajam dari mata pedang...
ia adalah medium neokolonialisme yang bisa merobek dan meracuni hati dan sanubari manusia hingga seperti ditikam-tikam bagaikan "tuba dalam darah"...lagi2 seseorang yg hatinya sgt2 fragile sepertiku...hukhuk...

Oleh itu...berhati-hati dalam setiap penulisan...kalau mau menemplak atau memaki hamun...privatekan saja segalanya...itu lebey baik bukan?

~Yla yang sentiasa mengingatkan dirinya yang serba kekurangan...:P

azrullokman said...

bagus tu yla....

kdg2 mmg kita x terlepas untuk bertindak mengikut emosi dan hati...serta meninggalkan jauh2 nikmat akal yg Tuhan anugerahkan... namun kembalilah kepada normaliti... dan fikirlah sesuatu yang baik...kerana kadang2 manusia ini lupa...satu titik hitam lebih mudah kelihatan drpd sepuluh mahupun seratus titik putih.... hilang di kejar kemajuan teknologi kot!!! heheheh...tetiba kan!!!

~ yoe yang masih biasa2!!!

Rahyla Rahmat said...

Situasi: Kuarantin debat...

Yla: Azrul, boley tak saya nak pergi washroom...
ngeeeeee!!!
Azrul: Yla!!!...dot dot dot...
P.S ~ tetiber...hikhik...

azrullokman said...

dot! dot! dot! = membebel sambil cebik bibir dan berkata..."cepat" dengan tegasnya....

kannn!!!!

tp kita tetap bestfren kannn yla...

+ v3r_miLion + said...

senang cmni..ni blog baru kak zila, yg lama delete k..http://jeonhajimothalmal.blogspot.com/

u r in my list already :)

+ v3r_miLion + said...

eh! silap..silap!! bukan tu...yg ni >>http://apocalypse81.blogspot.com/

azrullokman said...

tenkiu sis.... its done...
linked already...

Rahyla Rahmat said...

muahahhahaha...
azrul memang tau...suka wat gaya bapakl tiri yang buat2 garang...
yer...kiter tak bestfrenz suci murni...
ngeeeee...(",)

~yla yang selalu mintak kebenaran azrul ke washrum semasa kuarantin debat...kihkihkih

azrullokman said...

mesti la i kena buat gaya bapak tiri tu..kalo x nanti u manja2 ...lambat plak nak discuss...idea u kan sentiasa diperlukan nak nak bila dpt usul ekonomi...

~~ eh adakah kita dh terlalut drpd main idea entry ini???

hahahhaha.... :)

Rahyla Rahmat said...

hikhikhik...i no i no...
u memang sangat kebapaan...bluwek!!!tp bestlar azrul...i sgt2 rindu kenangan itew...

~yer...kalo exam penulisan bahasa melayu (2)...terus terpesong.

P.S ratapan anak tiri...

azrullokman said...

ade2 je yla ini!!!
heheheh...

Anonymous said...

Mak Yla,
Sib bek time tu u dgn azrol
kalo dgn i xboley pg wash rum
kencing kat c2 jugak..
berak kat longkang...

Statment ZEN : Br skang aku taw team ko kalah sebab ade mak2 yg pg wash rum..silap i xtaw..boley g2?

XEN